Logo Margalef

Margalef

Priorat


Ets a: Portada > El Municipi


El Municipi

Situació geogràfica

Municipi del Priorat, a l'extrem nord-oest de la comarca, en contacte amb la Ribera d'Ebre i les Garrigues. S´hi pot arribar per la carretera comarcal Reus - Fraga : al coll de la Creueta (entre Ulldemolins i Bellaguarda) comença la carretera local T-713, que porta fins a Margalef. També s'hi accedeix per la nacional 420 des de Falset, per la carretera de la Vilella Baixa cap a Cabacés i continuant després de la Bisbal de Falset. Des de Móra d'Ebre, s'hi pot arribar per Vinebre, la Torre de l'Espanyol i la Bisbal de Falset.

El terme té una extensió de 34,60 Km². El poble es troba situat al nord-oest del Montsant, a la vall del riu del mateix nom i separat del riu per la carretera. El riu, després d'Ulldemolins, s'engorja entre les cingleres i tormos que formen la confluència de la serralada del Montsant i la de la Llena, i uns quilòmetres abans de Margalef, la vall s'eixampla. Aquest fet dóna al poble una situació tancada, que ha originat la dita popular "Margalef en un forat" , però també molt privilegiada per gaudir de l'abundor d'aigua del riu.

Moltes cases del poble reposen sobre immenses roques conglomerades, abundants en aquest indret.

El territori, accidentat, dóna lloc a l'existència de coves, avencs i balmes, molt visitades pels excursionistes.

                        

Activitat econòmica

L'economia de Margalef es basa en l'agricultura. El cultius principals són l'olivera, la fruita dolça i l'ametlla. La Cooperativa Agrícola, fundada l'any 1952, elabora i comercialitza l'oli. Abans d'aquesta data funcionaven al poble dues premses de propietat comunal.

Durant el segle XIX, hi havia produccions diverses de cera i mel, ramats de cabres i ovelles, molins de farina i oli, a més d'una fàbrica de matafaluga que es conreava al mateix poble.


Que visitar

Podem descobrir dins del poble cases centenàries, carrers entre afloraments rocosos i racons pintorescos regats amb fonts de l’aigua de Sant Salvador. L’església de Sant Miquel, la plaça Sant Miquel i el museu de l’oli son els espais urbans més destacables del nucli urbà, però Margalef te molts racons per descobrir, la presa del riu Montsant, l’ermita de Sant Salvador, la cova d’en Ximet, la cova Taverna, els senders del Montsant o els paisatges de postal que podem contemplar des de qualsevol punt del terme.


Dormir i menjar a Margalef

Margalef disposa d’una amplia varietat d’establiments per acollir a tots els nostres visitants. Zones d’acampada controlada a les zones del Pont i de la Presa, l’alberg de joventut El Racó de la Finestra, l’hostal Tres Pins i les cases rurals i els apartaments turístics. Els mateixos establiments disposen de servei de restauració, a més a més d’establiments com Cal Vernet o Cal Calbet. A més a més, es pot gaudir d’espais de picnic i barbacoes a paratges com la Presa, la cova d’en Ximet o l’ermita de Sant Salvador.© Ajuntament de Margalef, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Priorat. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo